torsdag 21. juni 2012

Stort og massivt av Rebekka Karijord

...Også var den her da. Den ene låten som bare helt plutselig er der - og nekter å slippe taket.

Rebekka Karijords nyeste singel "Use My Body While It´s Still Young" er en av disse.

Det er fristende å leke med tanken om at enkelte sanger eller artister ikke blir funnet ved en tilfeldighet - men de kommer til meg - fordi de hører hjemme hos meg!

KLIKK PÅ BILDET for å komme til Rebekka Karijords nye hjemmeside!

De første instrumentale sekundene av låten var nok. I løpet av rasende kort tid kommer de massive trommene. De lyder som en kombinasjon av handclaps, tromming på trestammer og tønner. Rytmen som holdes lyder som en kombinasjon av hjerteslag - et tog som starter - og organisk Drum&Bass / Breakbeat. Det låter massivt - og det låter nakent!
I bunnen har de lagt en bass som bærer visse likheter med Bjørks "Play Dead" - uten at det på noen måte er en rip-off! 
"Use My Body While It´s Still Young" har noe som høres ut som et kirkeorgel som spiller i bakgrunnen og halveis ut i låten kommer en orgel solo (ikke kirkeorgel) inn midtpartiet - for å å ende i og et breakdown hvor bare stemmen til Rebekka og rytmene alene får leke seg - før de massive trommene kommer tilbake igjen som på starten av låten. Det hele blir et slags take-off, eller skal jeg si en ny start?

På toppen av det hele ligger Rebekka Karijords enorme særegne og store stemme. For å være helt ærlig, så har jeg ikke hørt mye av Rebakka før, så jeg har ikke noe å sammenligne den med, så jeg kjører på fra hva jeg føler, ser og kjenner i stemmen hennes.
Stemmen hennes har i versene visse likheter med nevnte Bjørk, men se for deg Bjørk som har tatt sangtimer - som bruker stemmen rent og rett. Når referenget kommer klarer jeg av alle ting å høre likheter med Unni Wilhelmsen, men en Unni Wilhelmsen som tør, tar store grove og ville avgjørelser i studioet og tør å rocke løs! Helt perfekt til låtens mørke organiske sound!

Låten "Use My Body While It´s Still Young" er som den kommende platen til Rebekka Karijord, innspilt live i studio - instrumenter og vokal. Det kan høres i den rå upolerte lyden som virkelig er med på å gjøre låten til en potensiell stor live favoritt. Med sitt indianske mantralignende rytmemønsker og sine suggerende rytmer er det store muligheter for at en fullsatt sal kan både synge og danse med.

Det siste året har det vært mye snakk om norske Susann Sundfør, som har blitt en folkefavoritt, sammen med engelske Florence & The Machine har disse to blitt artister og band alle må like. Med sitt siste singelslipp er det ikke til å unngå å tenke at det er Rebekka Karijord som skulle vært allemannseie. "Use My Body While Its Still Young" er låten som skulle vært A-listet på Nrk P3 her i landet.


For de som følger Rebekka Karijord på Twitter kunne man lese at hun den 18. juni postet "yeah, singeln klättrar upp listorna på P3!". Det er ikke tilfeldig at det står på svensk hun nemlig ikke blitt playlistet på P3, i Norge - men i vårt naboland Sverige. Rebekka som selv har bodd i Sverige de siste 10 årene - har og spilt inn singlen og den kommende platen i sitt nye hjemland.
Å spille inn platen i Sverige er det beste Rebekka Karijord kunne gjort, nettopp fordi våre naboer over grensen er kjent for å være tilnærmet utømmelige kilder til genial pop- og rocke musikk. Her kan jeg ramse opp meter på meter med geniale svenske artister og band, som har hatt stor suksess i hele verden, men lar det rett og slett ligge.
Nå har vi i Norge etterhvert blitt svært mye bedre enn vi var i for noen år siden å produsere musikke som også blir lagt merke til i utlandet. Men skal vi sammenligne antall listeplasseringer verden over i Sverige vs Norge, så når ikke Norge Sverige lenger enn til knærne! Vi blir rett og slett svenskenes søta bror i ordets rette forstand.

Nå ser det ut til at Rebekka Karijord allerede har vunnet våre svenske venners hjerter, før hun vinner de norske. Men hun er ikke ukjent med å gape over større deler av verden også. Hun har skrevet musikk til 30 filmer, teateroppsetninger og danseoppsetninger som har blitt vist rundt om i Europa. Rebekka Karijords tidligere plater har blitt sluppet til strålende kritikker i England og resten av Europa. Til og med over there, i USA - har de oppdaget hvilken fantastisk artist vi har med å gjøre. En av hennes tidligere låter "Wear It Like A Crown" ble til og med gjort om til en verdensomspennende forestilling i regi av Circus Cirkör, en teatralsk svensk teater/mime/sirkus tropp .
Karijord har i mange år spilt på mange strenger. Alt fra teater til filmer og oppsetninger - men har nå lagt dette bak seg for en stund, og lar musikken være hennes hovedgesjeft.
(Kilde til dette avsnittet - er presseskriv i forbindelse med slippet av "Use My Body While It´s Still Young)

Bilde fra http://facebook.com/rebekkakarijord
At hun velger satse for fullt på musikken er lurt. Rebekka Karijord har i låten "Use My Body While It´s Still Young" en liten med enorm kraftpakke av en låt - som inneholder alt hun trenger for å vinne lytternes hjerter og bli en artist som også fortjener å bli stor i sitt tidligere hjemmeland - i tillegg til å gi henne nok et sikkert skritt til å bli enda større i den store verden!

Med en så sterk forsmak som "Use My Body..." er det bare å se frem til det endelige resultatet når den komplette platen kommer i butikk.


Den kommende platen "We Become Ourselves (Part One) er forøvrig er del en av en todelt konseptplate som baserer seg på maskulinitet kontra femininitet. Plateslipp av del en å finne i butikkene i september 2012
  
En liten fotnote; Rebekka Karijord har spilt in en utrolig flott versjon av Justin Timberlakes "Cry Me A River" - som gjør akuratt det en coverlåt skal - snu den helt om, gi den sitt eget uttrykk - gi den sin stemme. Og for en stemme er det Karijord gir låten, her er det snakk om å gjøre låten til sin!


Du kan følge Rebekka Karijord på følgende medier, Facebook, Twitter, Youtube og på hjemmesiden (hjemmesiden er virkelig verd en titt!)
1 kommentar:

  1. I like it! Både anmeldelsen din og låta og musikkvideoen! :)

    Cry me a river: Låta er nesten ugjenkjennelig i Rebekkas versjon, men nydelig! Hun har en fantastisk stemme! Enig med deg i at hun kan minne om Unni! :)

    SvarSlett

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!