onsdag 4. juli 2012

Snoop Doggy Doggs evige klassiker "Doggystyle"

I 1993 debuterte en artist ved navn Snoop Doggy Dogg med et fantastisk album; "Doggystyle". En debut som står like fjellstøtt idag, som den gjorde for 19 år siden.


Vel og merke debuterte Snoop Doggy Dogg for 20 år siden, på kompisen og rapmogul og produsent Dr. Dres like klassiske debutalbum "The Chronic" fra 1992. Dr. Dre er også hovedprodusenten på "Doggystyle" og det kommer vel ikke som noen overraskelse etter deres tidligere samarbeide på "The Chronic". Selvom nevnte plate var Dr. Dre debutalbum var han ingen fersking i gamet - og hadde en karriere bak seg med legendariske N.W.A, med blant annet Ice Cube, Eazy-E, DJ Yella og MC Ren N.W.A. rakk å gi ut to album - før de splittet og gikk hver til seg, for å satse på egne karrierer. Snoop Doggy Dogg, rakk rett og slett å gi ut to brennhete debuter i løpet av ett år. Et med Dr. Dre og sin egen soloplate.


Senere har Snoop rukket å spille inn en rekke plater, både solo og på en rekke prosjekter, spille inn filmer, laget verdens første porno-rap-musical (om det går å kalle den det), bli bestekamerat med Willie Nelson på plate og i det private hvor begge deler åpenlyst sin kjærlighet til jazz-tobakk. I tillegg har han kvittet seg med deler av navnet sitt og han kaller seg nå bare Snoop Dogg.
Snoop Doggy Dogg har fremdeles ikke klart å overgå sin debut, og referer stadig tilbake til denne ved å spille inn og og på dennes titler, tekster og melodier med gjevne mellomrom på flere av sine plater som har kommet ut siden 1993. Det sier kanskje litt om hvor stor inflytelse denne platen har hatt på Snoops karriere!Hva er det så som gjør Doggystyle til den udødelige klassikeren den er? Hvorfor eldes ikke denne platen og låter den ikke datert - nå 20 år etter.

Ved å gå gjennom spor for spor på platen skal jeg forsøke å gi min forklaring på hvorfor jeg stadig kommer tilbake til denne platen. Jeg går så langt at jeg mener dette er en av, om ikke den viktiste, rap-platene de siste 20 årene!


1. "Bathtub" 1:50
Ingredienser som et badekar og lyden av vann, Snopp Doggy Dogg og hans kvinnelige selskap - og før 30 sekunder har gått kommer de første eksplisitte ordene ut av Snoops munn. I tillegg har han iløpet av disse sekundene rukket å be sin utkårede å sette på noe musikk Noe "gangsta shit" - og hva passer da bedre enn å sample en av soulverdens største sangere; Curtis Mayfields og hans "Give Me Your Love" fra blaxploitation filmen og soundtracket "Superfly"?
De resterende 1:20 sekunder hører vi huset fylles av partyklare venner av stjerna. Doggystyles første motherfucker, gangsta, bitch og dopreferanse smeller ut av Snoops og hans kompisers munn.
...Døra er åpnet, og lista for hva du kan vente av platen er lagt; Velkommen til Snoop Doggy Doggs g-funk gangsta fantasi "Doggystyle"
2. "G Funk Intro" (featuring The Lady of Rage & George Clinton) 2:24
Intro nummer to: Her samples funklegende George Clinton og hans band Funkadelic "(Not Just) Knee Deep" i tillegg til hans sololåt "Atomic Dog" som sammen drar igang festen. The Lady of Rage drar igang rapintroen, som også gjestes av selveste George Clinton himself. Snoop Dogg er selvfølgelig også med selv. I tillegg så er The Brothers Johnsons flotte "Strawberry Letter 23" samplet her.
3. "Gin and Juice" 3:31
Med refrenget "Rollin´ down the street with mye homies, zippin og gin and juice" har Snoop laget et anthem for alle som kjører kabrolet og har (eller ønsker de hadde) bounsing-fjærer slik alle rap´ere med respekt for seg selv hadde på gangsta ride´rn sin. Selv uten bil har denne låten vært stuck i mitt hode flere dager på rad. George McCrae "I Get Lifted" er samplet for å lage denne låten. Gin & Juice fikk senere en oppfølger i Gin and Juice II, som aldri ble like stor som denne. Slave låten "Watching You" (Interpolation) sørger for introen her. 
4. "W Balls" (Interlude) 0:36 
Gangsta funk hadde aldri fantes om det ikke hadde vært for George Clinton og gale ensamble, denne gangen er det Parliament "Flashlights" som danner og viser vei i Snoop Doggs humoristiske verden og fiktive radiostasjon "W Balls" drevet av DJ Suk T Nutz, som presenterer neste radioshows radiovert Eazy Dick and the Jackoff Hour før han presenterer Snoop Doggy Doggs neste låt...
5. "Tha Shiznit" 4:03
Her sier vi hei til samme sample i introen som på introen over; Parliament "Flashlight" (Interpolation), som så dras over i en sample av - hold deg fast - singer songwriter, soft rock stjerne Billy Joel og hans "The Stranger", her omgjort og mixet til å bli en gangstarap låt. Snoop og hans produsent Dr. Dre får det til, uten at det låter kleint!
6. "House Party" (Interlude) 0:37
Vi er tilbake på festen hos Snoop, fullt hus god stemning.
7. "Lodi Dodi" 4:24
Denne låten er en tributt til, eller det er vel riktigere å kalle det en cover av Slick Rick & Doug E. Fresh "La di Da di" (Interpolation). Snoop Doggy Dogg eier denne versjonen og kjører over Slick og Dougs orginale låt. Her er også Rose Royces "Oh Boy og Kyu Sakamoto "Sukiyaki" samplet. Deilig g-funk på sitt beste, og Snoop er rett og slett best når han er; Seig og slesk.
8. "Murder Was the Case" (featuring Dat Nigga Daz) 3:38
Gangsta funk og en tittel som denne får en annen klang når man vet at Snoop ble anklaget for mord underveis i inspillingen av "Doggystyle". Om denne tittelen er tilfeldig eller ei vites ikke. I låtens lange intro blir Snoop Dogg skutt - og i teksten synger han detaljert om hele hendelsen, hvor han blir skutt, hvordan det føles - han ser seg selv utenfra. James Browns "Funky President" og Santanas cover av Willie Bobos "Fried Neckbones"- i tillegg til heavy trommer og gjesterap av Dat Nigga Daz
9. "Serial Killa" (featuring The D.O.C., Tha Dogg Pound & RBX) 3:35"
6 million ways to die - choose one" - og platas mest funky trommebreaks, gjesteartistene The D.O.C, Tha Dogg Pound (Snoops protogeer) og RBX - funk som faen takket være Ohio Players "Funky Worm, Just Ice feat KRS-1 "Mos...up" og Boogie Down Productions "Criminal Minded" som alle er samplet her.
10. "What's My Name?" 4:06
Den kanskje mest kjente låten "Doggystyle", første singel med en låt-tittel som satte trend. En rekke artister har kopiert siden. Gjør et søk på "What´s My Name" og du får opp utallige låter med samme tittel! Jeg lurer på hvor mye George Clinton fikk for at Snoop laget denne låten? Her her hele 4 låter fra hans katalog samplet Parliament "Give Up The Funk (Tear The Roof Off Sucker) i tillegg til "P-funk (Wants To Get Funked Up)" deretter  Funkadelics "(Not Just) Knee Deep" og solosporet George Clinton "Atomic Dog" (Interpolation). Funk klassikeren til Tom Browne "Funkin 4 Jamaica" og The Counts "Pack Of Lies"
11. "For All My Niggaz & Bitches" (featuring Tha Dogg Pound & The Lady of Rage) 4:42
Det er en grunn til at det er "Parendal Advisory" stickeren på forsiden av coveret. Det bannes og er mye gangsterprat på Doggystyle, sjekk bare de første linjene av refrenget;  "So all my bitches and my niggaz and my niggaz and my bitches wave your motherfuckin hands in the air", og det er bare refrenget. Med på laget har han Tha Dogg Pound og The Lady of Rage, sistnevnte var også med på 2 sporet.
12. "Ain't No Fun (If the Homies Can't Have None)" (featuring Nate Dogg, Kurupt, & Warren G) 4:07
Som nevnt det er mye harryprat på platen. Denne gangen er den seksuelle tekster, som ikke legger mye mellom linjene, Kurupt og Dr. Dres stebror Warren G og nå avdøde Nate Dogg gjør denne morsomme eksplisitte låten til en smooth soul/rap låt ved første gjennomhøring, inntil du hører teksen. Isaac Hayes "A Few More Kisses To Go" og James Brown protoge Lyn Collins "Think (About It) (forøvrig produsert av James Brown) er kildene som gjør melodien på låten.
13. "Chronic Break" (Interlude) 0:33
Tid for røykepause! og Snoop Doggy Dogg fansen vet hva det betyr. Et lite mellomspill før vi går over på neste låt, perlen;
14. "Doggy Dogg World" (featuring Tha Dogg Pound & The Dramatics) 5:05
Kool & The Gangs "Summer Madness" er nok en låt som er roten til G-funk. Den velkjente lyse synthlinjen som bare blir mer og mer intens utover låten...jeg sier ikke mer. Her leker også Tha Dogg Pound med Snoop og soullegendene The Dramatics jobber her med Snoop for første gang. De gjør også et gjestespill på "Paid tha Cost To Be The Boss" platen til Snoop. Fantastisk sjel-vrengende soulvokal!   F a n t a s t i s k !
I tillegg samples også Richard `Dimples´ Fields "If It Ain´t One Things...It´s Another"
15. "Betta Ask Somebody" (Interlude) 0:43
Et bevis på Snoop Doggs utrolige selvironiske humor; vi møter vi han på skolen for første gang, og elevene blir spurt av læreren hva de vil bli når de blir store, og alle hans venner vil blir politimenn, brannmenn - inntil vi kommer til Snoops presentasjon som på velvant vis repliserer "I wanna be a mothafuckin´ hustla". Skulle likt å sett ansiktet på den læreren!
16. "Gz & Hustlas" 3:51
Det finnes ingen som rap´er som Snoop. Han har en slow - smooth - seig - og lett gjenkjennelig måte å fremføre på, som ingen har klart å etterligne. Det finnes hip-hop stjerner som har flow og særegenhet, men det finnes bare en Snoop! På denne låten gjør han sing greie som bare han kan.
Sampler Bernard Wrights "Haboglabotribin´
17. "U Betta Recognize" (Interlude, featuring Sam Sneed) 0:56 
18. "Gz Up, Hoes Down" 2:21
Isaac Hayes samplet igjen. Denne gangen er det "The Look Of Love" som har blitt brukt på utallige trip-hop skiver, som f.eks one-hit-wonder bandet Hooverphonics "2 Wicky", som baserte hele sin låt på Isaac Hayes låt.
19. "Pump Pump" (featuring Lil' Malik, aka Lil Hershey Loc) 3:42
Doggystyle startet med soulhelt Curtis Mayfield, og her er han igjen, denne gang fra "Eddie You Should Know Better" også fra "Superfly" soundtracket. Pump Pump refrenget sampler også Naughty By Nature feat Heavy D "Ready For Dem". Et endelig punktum settes på platen med Lil´ Maliks ragamuffin rap. Snoop Doggy Dogg selv setter foten ned midtveis i låten og viser hvem som er sjefen - fra og med 1993...og fremdeles er det 20 år etter...
In nineteen-motherfuckin-ninety-three I'm fuckin up every nigga known in the indistry
Check this out, it's a Dogg Pound thang
You know who I am, you know my motherfuckin name, who am I?Klikk på den grønne knappen for å høre låtene Snoop samplet på "Doggystyle"

Snoop har holdt på i over 20 år - og er en av de største rap artistene idag. Han har jobbet med alt som kan krype å gå av artister. Både innen rap-genren, men også innen soul, pop, country og club artister.
Det sier litt om respekten de har for ham - og respekten han gir dem.

"Doggystyle" har alle elementene som ligger i enhver suksessrik rap låt. Det har selvfølgelig kommet mange suksessfulle rap-singler og album i ettertid, mange klassikere - men de innhar mange av de samme elementene som Snoops debut plate har.


Snoop Doggy Doggs "Doggystyle" låter like frisk idag, som da den kom ut.

For å plukke fra hverandre en enkelt Snoop låt - og alle andre gode raplåter;
Disse 8 elementene bør være med for å få en hit!

God rapflow
Når det gjelder Snoops rapflow er det så er det ingen over - ingen ved siden.
Kanye West og Jay-Z har begge funnet sin form - og blir bare bedre og bedre for hver plate
Ice-T gjør sin greie, fantastisk på rolige låter, leverer rap, som nesten låter som spokenword låter.
Et fett vokal sample eller melodi
Å sample en kjent låt, eller obskur låt er med å gi låten egenart. Sampler man en kjernt låt, gir man lytteren noe gjennkjennelig. Samtidig som kan den fungerer som en øyeåpner for de som ikke kjenner orginalen.
Eminem´s "Stan" samplet Didos "Thank You" før den ble populær. Didi fikk en hit med låten først etter at Eminem hadde sluppet den. Jay-Zs "Ain´t No Love (In The Heart Of The City)" samplet og åpnet øynene opp på undertegnede for orginalen med Bobby "Blue" Bland". Lil Waynes majestetiske 9 minutter lange rap/spoken word låt sampler Nina Simones "Don´t Let Me Be Misunderstood" og gjør låten til sin.
En eller flere gode gjesteartist 
Hallo, Mary J. Blige?...alle har minst en raplåt hvor Mary J. gjester, R. Kelly er en velbrukt mannlig vokalist, og Snoop både har og er gjesteartist selv på utallige låter. Rapbransjen har det med å finne sine favoritter, som da alle rap´ere bruker, en referanse her er Akon, som blir/ble en brukt på samtlige hip-hop skiver.
Fete beats
Et godt breakbeat, hip-hop rytmer, trommesample break kan IKKE ødelegge en rap låt, men heller trekke frem en raplåt! James Brown "Funky Drummer", The Shadows "Apache" er bare noen velbrukte. Men er funkbreaket fett nok kan det bli brukt gang på gang uten at man blir lei. "Apache" ble nå seneste bruke på Kanye og Jay-Zs album "Watch The Trone" på fantastiske "That´s My Bitch"!
En dyktig produsent
Hvor hadde Snoop Dogg vært uten Dr. Dre? For ikke å snakke om Eminem. Hvem har fått Jay-Z til å bli allemannseie? Korrekt; Kanye West. Hvem står bak Drakes suksess? Lil Wayne! Rapverden er liten og samtidig uendelig stor - med alle artistene som jobber på kryss og tvers av hverandres produksjoner!
Timing
Når det gjelder rap så er timing alt, på godt og vondt. Det handler om å være den rette til rett tidspunkt. Mang en gruppe eller artist har blitt pushet opp som det neste store. Noen få kommer gjennom nåløyet andre ender opp som one-hit-wonder. Snoop ga ut sin debut midt i gangstarap-bølgen og den ble stående som et perfekt eksepel på hvordan det kan og skal gjøres.
Et godt konsept
Det er ikke tilfeldig at Snoop Dogg kaller seg det han gjør - og gir ut en plate med tittelen "Doggystyle". Setter opp hele historien rundt en gangsta livsstil. Tegner seg selv som en tegneseriehund. Se på Snoop og se på bildet av en mynde! Selvironi! Hele pakken, et godt konsept!
Eminem er en av de beste på å lage et konsept på sine plater og rundt sin person og spinne sine egen verden med sine historier om sine alterego Slim Shady, Marshal Mathers og selvfølgelig Eminem.
Explisitte tekster
Desverre er det et faktum, ha med et banneord i refrenget eller verset og tør å være litt kontroversiell og du er garantert en hit. Pop fansen er så enkle. Banneord tiltrekker seg ører - og oppmerksomhet og voilà du har en hit.


Samtlige av elementene over finner du i "Doggystyle". Derfor står platen som en bauta innen rap og hip hop - og er en av verdens desidert største album, uansett genre!


...Og forskjellen på rap og hip-hop?
Rap er det du gjør - hip hop er hele livsstilen;
Prøv å gjett hvilken skuff jeg ville puttet Snoop Doggy Dogg i?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!