søndag 11. desember 2011

Kaldt hjerte, hvit sjel

Kaldt hjerte
Trenden de fleste nyere soulstjerner kaster seg på nå peker mot et stadig kaldere lydbilde. Kaldere fordi det stadig flørtes heftigere med club og dance rytmer - og da snakker vi ikke om varm sjelfull organisk klubbmusikk, men kaldt sjelløst lydbilde med trance-elementer og mye syntetisk plastikk i mixen.

Artister som Rihanna, Christina Aguilera, Chris Brown gir ut i samarbeide med Benny Benassi bangeren "Beautiful People", David Guetta har kastet seg over en rekke soul/hop hop artister på sin siste plate; Snoop Dogg, Nicki Minaj, Jennifer Hudson og Usher - Alle har gitt ut funk/soulplater som for mange står igjen som klassikere. Nå leker de alle med club/trance-elementer på sine nyeste plater.

KLIKK på samtlige albumcovere for å høre de i Spotify!

Samtlige nevnte hadde mer nerve og sjel og funk før - men mister mye av sin egenart når de kaster seg på klubbscenen. Greit nok at soulmusikken er i utvikling, men må virkelig alle flørte med dansegulvet?  Spørsmålet er om er dette er en riktig retning for soulmusikken? Kommer vi til å miste soulmusikken slik vi kjenner den?

Musikkenevolusjonen betyr stadig i endring og utvikling
Til det positive for soulmusikken!

Soulmusikken er ikke død - eller kald! For smygende inn kommer redningsmennene, hvor også kvinnene er representert. Platene med artistene, som er gjerne fra England, og tar soulen inn i et nyansert landskap - hvor også USA er representert, men i en mer klassisk innpakning. 
Sakte, men sikkert kommer kommer den nye soulen smygende under huden på lytteren og blir værende der.

Hvit sjel
Vi starter med det nevnte unntaket, nemlig hun som har tatt over hele soulscenen i ordets rette forstand; Adele og hennes udiskutable klassiker "21". Platen som nå har gjort Adele til dette århundrets mestselgende artist. Det står det stor respekt av!

Denne platen finnes desverre ikke i Spotify, så linken er til Adeles hjemmeside

En annen som tilbyr et varmt og sjelfult lydbilde og tar soulen til seg og gjør den sin er platen "Mirrorwriting" av Jamie Woon. Hvis plate virkelig er blitt forbigått av de store massene, spesielt her i Norge. En klassiker som tilbyr en flott kombinasjon av smooth klubbmusikk, sval soul og varm dubstep. Hvordan Jamie Woon, til stadighet sammenlignes med en annen engelskmann, James Blake, forblir for meg et mysterium. Platen til Blake, er hardere og kaldere, mørkere og dypere, mer repetetiv, men når Blake legger sjelen til så har vi vakker soul av fineste sort.


På plateselskapet Ninja Tune ga Jamie Lidell ut sin første plate med elektronika, men tok ut sin indre Stevie Wonder til det fulle på tre neste platene, at denne mannen er en hvit engelskmann er det ikke mye som tyder på!


Det samme kan sies om Plan Bs andre plate, her er den hip-hop blitt byttet ut med varm smooth Soul ala Robin Ticke fra USA, som igjen på sin plate sin plate "The Evolution of Robin Ticke" ble omfavnet av Lil Wayne og Pharell Williams fra the Neptunes og på senere plater Mary J Blige, Snoop Dogg.


Tidligere Boyband-vokalist i det amerikanske N-Sync, Justin Timberlake ga ut sin første soloskive, til stormende jubel fra en samlet presse verden over som tidvis låt sin noe fra Michael Jacksons overskuddslager - godt hjulpet av Pharell Williams - mens Mayer Hawthorne snuste på gamle skiver av Curtis Mayfield og the Temptations virket det som. Plate nr to ute nå.


Blue-Eyed Soul er en god gammel sjanger som heller ikke er til å komme utenom, ta for eksempel John Mayer klassikeren "Continuum" hvor han vrenger sjela si og spiller gitar som om det er en forlengelse av hans arm eller har gjort som Robert Johnson og møtt djevelen i det beryktede crossroad ifølge legenden.


Selv Sheryl Crow har snust på soul med sin "100 Miles From Memphis" er virkelig hennes svar på Dusty Springfields klassiker "Dusty in Memphis" og Elvis Presleys "From Elvis in Memphis". Sheryls plate er full av - Michael Jackson 5 / Motownpregede låter og deilig groovy soul - gitt ut kort tid etter Michael Jacksons død og kanskje preget av hennes tid som korist hos Michael Jackson? Er det tilfeldig at hun covrer Michael Jackson på siste sporet? Og Terence Trent D'arbys "Sign Your Name" med nevnte Justin Timberlake på platen? Mange referanser på den go' platen altså!

James Morrison hvis siste plate ble sammelignet vokalmessig med nevnte og kraftig oversette Terence Trent D'arby eller Sananda Maitreya som han kaller seg nå - og Morrison har en en sterk sjelfullstemme og en plate full av gode soul/blue-eyed soul låter! Sammenlikningen er fult forståelig


Selv norske artister som Bernhoft, spiller på soulen og har uten tvil norges sterkeste soulstemme og er den mest særpreged artisten pr dags dato med en enorm salgssuksess og er uten tvil en av norges mest hardtarbeidende musikere. Maya Wiiks solodebut  er full av Prince pastisjer, som er rene ripp-offs eller høres ut som om de er rappa fra hans enorme demoarkiv.

 

En liten kuriosa til slutt; Vi må vi for all del ikke glemme Chris Cornells samarbeide med Timbaland. Vi må ikke glemme at vi må glemme Chris Cornells samarbeide med Timbaland - kanskje det mest uforklarlige samarbeidet og største makkverket av et album som er laget det siste tiåret. Cornell som har en av hardrockens største og sjelfulle stemmer blir fullstendig kræsj i Timbalands svært så klamme og etterhvert klisjefylte hender. Skulle gjerne vært flue på veggen under produksjonen av denne platen. Mistenker at Cornell har levert vokalsporene og gitt Timbaland frie tøyler...KLIKK på samtlige albumcovere for å høre de i Spotify! Gjelder desverre ikke Adeles "21"

For å konkludere til slutt: Soulmusikken dør ikke selv om den får et kaldere og mer clubnyansert lydbilde den blir bare mer sjelløs. Samtidig åpnes dørene for nye sjeler som transformerer soulmusikken; Skifter uttrykk og puster- og ånder nytt liv i den med ny nasjonalitet og nye sjelfulle impulser.

Foretrekker du dagens klubbretning?
Hvilke nyere soulartister har fanget din interesse i det siste?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!