søndag 5. februar 2012

...om hat...og Lana Del Rey!

Søk på navnet "Lana Del Rey" og "hate" i Google og du får opp flere titalls millioner hits i søkemotoren!


                                                                            Sitat Wikipedia / hatered

Allerede da den første promovideoen til Lana Del Rey ble sluppet ble det spekulative ordet hat brukt om Lana. Det finnes svært få artikler om hun som ikke nevner ordet hat. Du hører ikke en radioprater som ikke sier noe ala "Hun er elsket og hatet"

Spørsmålene er derfor;
Men hvordan er dette mulig? Hvorfor er det mulig? Hvem er det som har rett til å bruke bruke ordet hate om en artist eller musikken deres?

Svaret er enkelt;
ALLE tydeligvis? Når det gjelder Lana Del Rey kan det virke som det er helt riktig å hate og mene noe negativ om hun - med andre ord så slenger alle seg på og hater fordi alle andre gjør det.
De andre spørsmålene hvordan og hvorfor det er mulig er mer eller mindre blitt besvart over her.Hva er det så de sier som gjør Lana Del Rey til et yndet hatobjekt? 

Hvor begynner man?
For det første mener pressen hun er falsk og er blitt produsert til å være produktet Lana Del Rey. Hvor kom hun fra og hvordan har hun blitt Lana - for det er ikke hennes ordentlige navn - egentlig navn er Lizzy Grant. For ikke å snakke om hvordan ser hun ut? Det lange 60-tallsinspirerte håret, klassisk litt bimbo-inspirert stil og retro klær. Hvordan tar hun seg ut på bilder? Vakker, drømmende, poserende i klassisk pop-stil fra ovenfor nevnte tiår, og hva med munnen hennes - hun poserer med trut-munn, det må være botox - øynene, nesen, sminken alt er produsert og laget for å levere produktet Lana Del Rey så perfekt som mulig. På scenen står hun mer eller mindre rett opp og ned og bare bølger sakte med arme og kropp?
Hun er hypet - ikke minst takket være alle såkalte Lana Del Rey hatere der ute, som feeds the flame med sin nedrakking!!
...også gjorde hun jo den katastrofale Saturday Night Live opptredelsen da...eller er den i det hele tatt katastrofal? Døm selv!


Om hun ikke hadde helt sin dag - skjuler hun det godt. Etter alt oppstyret rundt henne
er det kanskje ikke rart at hun virket en smule nervøs før opptreden på SNL


...også musikken da hva med den;
Nei, der er det mindre hat ute å går, den skrives om og spilles over alt - og hun et produktiv som få - flere nye promovideoer nesten ukentlig! Platen får gode, greie anmeldelser og likes og listes på all verdens hit-lister. Hun viser at hun kan det hun holder på med - lage god musikk!

Hør på musikken og du skjønner hvorfor stilen til Lana Del Rey er som den er. Hun leverer en pakke en image som står i stil med den hun er som artist!Til tross for at musikken er bra mener mange at hun ikke er en ordentlig artist fordi hun spiller på bimbo/60-talls stilen fullt ut og ikke er real - alt er kun en gimmik!

Så da er spørsmålet: 
  • Hvorfor har så ikke The Carpenters - Karen Carpenters plagierende Rumer fått like mye hat? 
  • Hvorfor fikk ikke Dyffy og Amy Winehouse i sin tid like mye hat? 
  • Hvorfor blir ikke Lady GaGa hatet! Hun er/har strengt tatt gjort seg til et produkt som er fanget i sin egen sjokkerende imageverden? 
  • Hvorfor hater ikke pressen og bloggere Madonna etter hva hun nå har gjort med sitt ansikt de siste årene? 
Jeg bare spør?


Påstand følger;
Lana del Rey er et yndet hatobjekt fordi hun er en ny artist, hun er liten og vever, hun har kanskje gjort noe som skiller henne fra andre artister; hun flørter med bimbo-imaget og spiller på dette. Hun sier at hun spiller på det selv "self-styled gangsta Nancy Sinatra" og tar ikke til mye til motmæle - for pressen er hun derfor et lett og yndig offer.

Les forøvrig også Liz Phairs geniale kronikk om Lana Del Rey her - om hvorfor pressen går til angrep på henne!

Lana Del Rey takler det, fordi hun er proff - og skjønner at barnslige kommentarer fra pressen skrives av umodne journalister, bloggere og på forum verden over.
Hun vet at hun har noe i musikkverden å gjøre - fordi hun leverer det hun kan; God musikk som
fansen liker og spiller fordi de kjenner kvalitet - som på hennes debutplate "Born To Die".

Lana del Rey har en plass i det musikalske mangfoldet og kartet!


Finnes det virkelig noen som helst grunn til å hate Lana Del Rey?

KLIKK PÅ LOGOEN OVER FOR DETTE INNLEGGETS SPILLELISTE
 

Kort om å hate musikk!
Å bruke ordet hat om en artist, gruppe eller om musikk er ufattelig sterkt - at jeg har valgt å ha med 2 definisjoner av ordet (fra wikipedia i toppen av dette innlegget - og en norsk definisjon av ordet hat under her)


Smak på de to definisjonene - tenk over det som står der - går det ann å si og skrive det om musikk og om de som står bak musikken?

Faktum er at idag lever vi i en verden hvor omtrent all musikk kan skaffes for en billig penge eller lyttes til så godt som gratis på Spotify/Wimp/Last.fm eller til og med se musikkvideoene gratis på YouTube at alle kan finne sin musikk. Musikken man selv liker!

Et følelsesforhold til musikk kan være at man liker det / elsker det eller misliker / liker det ikke.
Men å bruke ord så sterke som man gjør mot Lana Del Ray i disse dager - er for voldsomt, for brutalt!

Pressen, bloggere og kommentatorer står fritt til å ikke like en artist og syns dennes musikk er bra, da er valget enkelt; Hør på noe annet, les et magasin, les en bok eller gjør det enda enklere lytt til stillheten.
Vis ikke minst en forståelse for at det er et eller fler mennesker bak musikken - mennesker som har jobbet og jobber hardt og lenge for å levere et produkt til et publikum.

Lik eller ikke lik musikk
Men kom ikke her å si at det er mulig å hate musikk!


Epilog; 
I det dette skrives ligger Lana Del Reys debut på 10 plass på Norske iTunes 
Nettsiden popcrush.com skriver at hun topper iTunes i UK 
Theofficialcharts.com spekulerer i om hun kan toppe hitlistene denne helgen
Nettsiden Popmusiclife.com skriver at hun topper itunes topplistene i 14 land! 
- den som ler sist ler best - sitatet kunne vel ikke passet bedre?!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!