søndag 22. januar 2012

Jonathan Wilson - En mild sjel!

Jeg digger å oppdage ny musikk. Følelsen av å få ett innblikk i en ny verden gir oppdatert input av referanser - en reise og opplevelse. Denne ukens nye bekjentskap ble oppdaget i en liten artikkel i bladet The Word om årets beste låter, hvor en av årets artister var; Første setning i denne lille artikkelen var nok til å trigge min oppmerksomhet; 

"When a dude has a beard, 
records in Laurel Canyon 
and 
calls his double album "Gentle Spirit" 
you know where we´re going..."


KLIKK PÅ ALBUMCOVERET FOR Å HØRE JONATHAN WILSONS "GENTLE SPIRIT"

Du kan også gå inn på fanen Spillelister for å høre et soundtrack til dette innlegget

For å gi en førstegangs beskrivelse av musikken til Jonathan Wilson vil jeg referere til noe John Legend sa i et intervju; Han ville lage låter som hørtes ut som om de var spilt inn liggende i sengen, slik som Jeff Buckley. Med dette i bakhodet skrev han låten "Show Me", en låt som likegodt kunne vært skrevet av nevnte Buckley. De fleste forbinder John Legend med soul, men han har en mer eklektisk stil og flere låter som passer inn i samme musikksjanger som Wilson: Mellow rock og singer-songwriter

Grunnen til at jeg valgte denne referansen til John Legend - var at det kan virke som om Jonathan Wilson har spilt inn sin plate "Gentle Spirit" horisontalt - altså liggende - det er sløyt og mellow´en i genren mellow rock passer som hånd i hanske.

Samtidig som Wilson låter som seg selv er det lett å spore referanser til det utallige artister, plater, sjangre, låter og knagger å henge ham på.
Hold deg fast - her følger min anbefaling av "Gentle Spirit" og Jonathan Wilson!


 Se for deg Ryan Adams på sitt roligste - i duett med Elliot Smith på en blandingskassett med de beste rolige låtene fra Pink Floyds "Meddle", "Dark Side of The; Moon" blandet med soundtracket til "Zabriskie Point".


Legg til stillheten og roen til Nick Drake blandet med Bonnie "Prince" Billys "The Master and Everyone" og William Fitzsimmons "Gold In The Shadows" softe singer-songwriter stil, bland så inn litt lydeffekter og lange orgel-, sax- og gitar outroer og introer her og der.Krydre det hele opp med Neil Youngs "On the Beach" med et lite tillegg av gitarspill David Gilmour kunne vært opphavsmann til.
Her og der er det piskende jazztrommer og basslinjer som fra de roligste delene av "In A Silent Way" av Miles Davis og sax fra John Coltrane.Mix så inn stemningene fra Black Sabbaths "Planet Caravan" og Santanas "Singing Winds, Crying Beasts". Slidegitar, psykedelisk space-vals som avsluttes med med noe som høres ut som sirkus-musikk.


På iTunes utgaven er det to bonuspor på slutten, hvorav den siste høres det ut som om Lambchops Kurt Wagner fra "Nixon" tiden er på besøk hos Joe Henrys "Scar". Stemmen til Jonathan Wilson sprekker forsiktig mens han viske-synger mykt - det er sårt og skjørt samtidig.
Husk få med deg iTunes versjonen - for å få med seg disse to ekstralåtene.Det finnes helt sikkert mange andre referanser som har blitt oversett her. Jeg nevner de første jeg tenkte på da jeg hørte platen - og influensene fra plater jeg kjenner. Ved neste lytt dukker sikkert andre navn opp, da denne platen lever sitt eget liv hvor nye lyder dukker opp ved hver lytt!

Ut fra disse sammenligningene høres det kanskje ut som om dette er en helpsykedelisk plate - men den er så langt fra psykedelisk - snarere er det ordentlig godmusikk.

Platekompaniet har beskrevet musikken veldig passende; "Gentle Spirit" inneholder varme, behagelige melodier bygget lag-på-lag av strengeinstrumenter" Perfekt å lytte til liggende på sofaen eller rett og slett nyte med noen gode hodetelefoner. Men du kan selvfølgelig også ha den på mens hverdagens daglige gjøremål gjøres!


Platen ble utgitt 2011, men høres ut som om den ble spilt inn analogt, varm, organisk, seig, rolig og akustisk. Av utseende lett hippiepreget - langt hår og skjegg og 70-tallspregede pressebilder ser Jonathan Wilson ut som om han høres ut - som et barn av '60-/'70-tallet (han er født i '74)

Med nesten to timer spilletid (over to timer i iTunes utgaven) er vi med på en reise tilbake til sent 60-tall til midten av 70-tallet. En reise på over et og et halvt millennium som er unnagjort på to altfor raske timer.


Nå er det din tur til å hoppe på og bli med på reisen med "Gentle Spirit"- en behagelig reise som anbefales på det varmeste til alle som elsker retroinspirert tidløs godmusikk i sjangeren singer-songwriter og smooth rock!

2 kommentarer:

  1. Enig! Etter å ha kommet meg gjennom et første lytt av hele albumet en onsdags morgen kan jeg ikke være annet enn enig.

    SvarSlett
  2. Bra du har tatt en lytt Vidar.

    Det er et massivt album mye musikk - men veldig flott og fint samtidig. Har hørt det 3-4 ganger selv - og allerede rukket bli en av 2012 favoritter.

    Med flere andre favoritter kommende så tror jeg at 2012 blir et fab skiveår!

    SvarSlett

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!