lørdag 17. mars 2012

Morgenplate fra James Vincent McMorrow


KLIKK PÅ COVERET for å høre platen på Spotify!

Platecoveret til James Vincent McMorrow - ser mistenklig ut som om det er skapt på mobil-appen Instagram - med filtere og rammer og det hele.
Musikken lyder litt som bildet; glødende, varmt, lunt og ørlite mørkt i kantene.


Omtalene jeg har lest av James Vincent McMorrow nevner alle spesielt Bon Iver som en nærliggende referanse. Jeg hører Thomas Dybdahl.

Thomas Dybdahl har denne vakre svevende luftige varme og naturlige gløden i stemmen. Bon Ivers, Justin Vernon har det med å multitracke sin egen stemme lag på lag, så mye av hans unike og vakre stemme forsvinner lag-på-lagene med falsett stemmer. Der Bon Iver drukner lytteren med sine stemmer, holder Dybdal det intimt og rent.

James Vincent McMorrows plate "Early In The Morning" måtte høres på flere ganger - var dette Thomas Dybdahl ukjente bror!? Bare med litt mer amerikana innenbords, innimellom dukker det også opp små hint om McMorrows irske opprinnelse! Etter flere gjennomlytt ligger fremdeles tåken etter Dybdahl assosiasjonen tykt over hele platen!
Men plutselig bryter det ut i en stemme som ligger farlig nær John Martyn eller var det Brett Dennen jeg hørte? Hviskehes synging ala William Fitzimmons og Ray La Montagne er innom. Plutselig låter det småhest og sjelfult som James Morrison eller var det Amos Lee? McMorrow har en stemme som er lett å like og har mange vokale referanser til andre artister!

5 referanser; Venstre; Fitzimmons og Dybdahl Midten; McMorrow, Høyre; LaMontagne og Martyn

iTunes og Spotify versjonene av platen er noe forskjellige. På slutten høres plutselig høres en 80-tals slager Stevie Winwood har udødelig gjort i sitt 80-talls-plast-blue-eyed-soul arrangement "Higher Love". I James Vincents McMorrows versjon snus låten helt på hodet og gjøres i et enslig piano akkopagnement med kun forsiktig falsettsang. Vakkert, vakkert, vakkert og så skjørt.
En annen låt på slutten er låten "We Don´t Eat" i en akustisk versjon, som samtidig er mer soulful enn orginalen. iTunes versjonen har også en akustisk live cover av Chris Isaak låten "Wicked Game" i en sjelfull tolkning med akustisk gitar og et forsiktig keyboard. Begge coverlåtene er gode eksempler på at McMorrow tolker låtene på perfekt covervis - nemlig med respekt og i egne versjoner og arrangement.


Platen "Early In The Morning" kom ut i februar 2012 på iTunes og Spotify. Så langt jeg har ikke klart å finne i fysisk format i norske butikker. McMorrow gjør sitt første Norgesbesøk i sommer og spiller på Bergenfest 21. juni i år! Har man mulighet til å være der, tror jeg det er en fin fin opplevelse man ikke bør være foruten!

Selv etter mange gjennomlyttinger blir man ikke lei. Den blir bare bedre og bedre for hver lytt. Stadige endringer - og nye oppdagelser i både stemme og instrumentering gjør at platen fortsetter å leve sitt eget liv selv etter at den har blitt gjennomspilt gang på gang.

Platetittelen taler for seg selv; Gi deg selv en perfekt wake up call!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne inn en kommentar, eller still et spørsmål. Kanskje du til og med har et ønske eller en anbefaling. Ser frem til å høre fra deg!